Εργασία για την εξεταστική Σεπτεμβρίου.

Πίνακας ανακοινώσεων

Θέμα: Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων: εαρινό εξάμηνο 2016-17
Ημερομηνία ανάρτησης : 15/02/2017
Ισχύει μέχρι : 30/09/2017

Γεια σας,

Εδώ θα βλέπετε ανακοινώσεις σχετικά με το μάθημα Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων, από την έναρξή του μέχρι και το τέλος του εαρινού εξαμήνου 2016-17.

Δευτέρα 21/08/2017.
Οδηγίες για την αποστολή των διορθωμένων σελίδων της εργασίας θα σας δοθούν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε μπορείτε να διορθώνετε, δεν μπορείτε ωστόσο να στείλετε. Απλά υπομονή. Εννοείται βέβαια πως πρέπει να κρατάτε αντίγραφα από τα πάντα!

Παρασκευή 04/08/2017.
Από τη Δευτέρα 7 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμες οι σελίδες για διόρθωση.
Προς το παρόν μπορείτε μόνο να κατεβάσετε το αρχείο, να το διορθώσετε και να αποθηκεύεστε σε μορφή .csv με κωδικοποίηση UTF8. Αργότερα θα μπορέσετε να στείλετε τις διορθώσεις σας. Μέχρι και τη Δευτέρα 4/9 θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 5 σελίδες (σωστές) ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας.
Τα αρχεία μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή .csv (κατά προτίμηση) ή σε μορφή (.txt) αν δεν είναι διαθέσιμα σε .csv. Δοκιμάστε πρώτα την επιλογή .csv και μόνο αν δεν δουλεύει δοκιμάστε την επιλογή σε .txt.
Η λίστα με τις σελίδες που σας έχουν ανατεθεί ανανεώνεται κάθε 2 μέρες. Σταδιακά θα προστίθενται νέες αναθέσεις. Αργότερα (μεταξύ 17 και 20/8) θα ανακοινωθούν περισσότερο λεπτομερείς οδηγίες.

Τρίτη 23/05/2017.
Ελέγξτε εδώ: Διανομή και συλλογή σελίδων καταγραφής προσφύγων τις σελίδες που έχετε στείλει για πιθανά σφάλματα στο κωδικό δήλωσης regnumber. Κανένα σφάλμα σε αυτό το πεδίο δεν είναι αποδεκτό (ακεραιότητα αναφορών). Σας παρακαλώ διορθώστε τα όλα μέχρι και την Παρασκευή. Σελίδες με σφάλματα θα διαγραφούν.

Δευτέρα 22/05/2017.
Αυτή τη βδομάδα μπορείτε να κάνετε το 4ο τεστ του μαθήματος, την άλλη εβδομάδα το 5ο. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: Τεστ πολλαπλής επιλογής του μαθήματος Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων.
Η διανομή σελίδων της εργασίας σταμάτησε την Παρασκευή. Από αύριο Τρίτη 23/5 μέχρι και την Παρασκευή 9/6 (9πμ) θα μπορείτε να στέλνετε διορθώσεις σε σελίδες που έχετε ήδη στείλει.
Η βαθμολογία της εργασίας σας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 23/06/2017. Οπότε η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Υπομονή.
Περίπου 50-60 από εσάς (λεπτομέρειες δεν γνωρίζω ακόμη) δεν έχετε παραδώσει καμία σελίδα της εργασίας ενώ είχατε δηλώσει πως θα το κάνετε. Σας υπενθυμίζω πως μπορείτε να κάνετε την εργασία (αν θέλετε) για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι 5 μονάδες της εργασίας δεν αναπληρώνονται με άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει εξεταστική με άριστα το 10 για όσες/όσους δηλώσατε αλλά δεν κάνετε την εργασία.

Δευτέρα 15/05/2017.
Αν η σελίδα που σας έχει ανατεθεί αναφέρετε σε οικισμούς μετεγκατάστασης, πχ όπως εδώ, τότε:

 • Βρείτε τον κωδικό του γραφείου εποικισμού από εδώ, πχ για τα Χανιά είναι 1, για τα Ιωάννινα είναι 6, κτλ.
 • Περάστε τα δεδομένα σε ένα αρχείο με 4 στήλες: α) ΑΑ δήλωσης από, β) ΑΑ δήλωσης μέχρι, γ) όνομα συνοικισμού, δ) γραφείου
 • Στείλτε σε μένα με email το αρχείο.
 • Μην ανεβάζετε αυτές τις σελίδες, προφανώς θα θεωρηθούν λάθος και θα μηδενιστεί (άδικα) η εργασία σας.
Δεν χρειάζεται μετατροπή σε .csv.

Παρασκευή 05/05/2017.
Μπορείτε να δείτε την καταγραφή της καταγωγής (εργασία προσφύγων) εδώ:

Σύντομα θα σας δώσω και τα υπόλοιπα (lastname, lastname2, κτλ). Προς το παρόν σωστό θεωρούμε αυτό που έχουν κάνει οι περισσότεροι. Αν έχετε αμφιβολία για κάτι ελέγξτε το εδώ.

Παρασκευή 21/04/2017.
Η αναδιανομή σελίδων εργασίας έχει ξεκινήσει νωρίτερα για τεχνικούς λόγους. Έχετε υπόψη σας πως:

 1. Έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να το κάνετε σωστά, παρά να κάνετε όλες τις σελίδες. 20 σωστές σελίδες μετράνε πολύ περισσότερο από 30 με λάθη. Αν δεν προλαβαίνετε, δε χάθηκε ο κόσμος. Κάντε αυτό που μπορείτε.
 2. 6 φορές την ημέρα προστίθενται σελίδες σε όσους έχουν καταθέσει αυτές που τους έχουν ανατεθεί. Η ανάθεση παραμένει για 5 μέρες, από εκεί και μετά μπορεί να διαγραφεί. Αν λοιπόν κάνετε μια σελίδα μην την κρατάτε, πρέπει να τη στείλετε.
 3. Ξεκινήστε να ασχολείστε με SQL/R, θα τa χρειαστείτε για τα ερωτήματα πάνω στην εργασία.

Δευτέρα 10/04/2017.
Μερικές από τις σελίδες της εργασίας που σας έχουν ανατεθεί εμφανίζονται με ένα κόκκινο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να γίνει νέα ανάθεση, αύριο Τρίτη 11/4. Αν έχετε ήδη καταθέσει τέτοια σελίδα (έντονα-bold γράμματα) τότε θα παραμείνει ως έχει και δεν αλλάξει η ανάθεση. Το ίδιο θα συμβεί αν καταθέσετε τη σελίδα μέχρι αύριο το μεσημέρι της Τρίτης 11/4 στις 1μμ. Αν λοιπόν έχετε ολοκληρώσει την εργασία σας, τότε στείλτε τη, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζεται ή όχι κόκκινο πλαίσιο. Διαφορετικά, μπορείτε να περιμένετε αύριο τη νέα ανάθεση. Σε σελίδες που έχουν κατατεθεί, ή θα κατατεθούν μέχρι αύριο Τρίτη 11/4 δε θα πειραχτεί τίποτα και θα παραμείνουν στο λογαριασμό σας ως έχουν.

Παρασκευή 07/04/2017.
Αυτά που είπαμε το πρωί στο μάθημα, τόσο σχετικά με την R, όσο σχετικά με τις συγκεντρωτικές συναρτήσεις και την ομαδοποίηση είναι σημαντικά, πολύ σημαντικά. Όσες και όσοι δεν ήσασταν στο μάθημα φροντίστε να ενημερωθείτε από τους συναδέλφους σας.

Πέμπτη 06/04/2017.
Μερικές διευκρινίσεις σχετικά με την εργασία:

 1. Όσες σελίδες εμφανίζονται κενές θα διαγραφούν άμεσα και θα ανατεθούν εκ νέου σε άλλους. Θα μπορείτε ωστόσο να τις διορθώσετε και να τις ξαναστείλετε.
 2. Θα πρέπει το αργότερο έως και την Δευτέρα 10/4 να έχετε στείλει τουλάχιστον μία σελίδα για να θεωρηθεί πως όντως έχετε συμμετοχή στην εργασία. Διαφορετικά οι σελίδες θα ανατεθούν σε άλλους.
 3. Όσες και όσοι συμπληρώνετε 11 σελίδες (πάνω από 10) δείξτε λίγη υπομονή για την ανάθεση των επιπλέον 11. Δε χάλασε ο κόσμος με 1-2 μέρες.
 4. Δουλέψτε με ρυθμό, ούτε εντατικά, ούτε στον κόκορα.
 5. Πολλές φορές σας έχω πει πως ορισμένα "λάθη" θα διορθωθούν αυτόματα όταν συλλεχθούν όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα το επώνυμο "ΧΑΤΖΗ ΠΑΥΛΟΥ" ή "Χ)ΠΑΥΛΟΥ" θα γίνει "ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ", μη σας ανησυχεί κάτι τέτοιο.

Τετάρτη 05/04/2017.
Για το μάθημα της Παρασκευής 7/4 μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις Ασκήσεις SQL: Ερωτήματα ομαδοποίησης και συνάθροισης που αφορούν τη διάλεξη SQL Ερωτήματα ομαδοποίησης και συνάθροισης και τις ασκήσεις Ασκήσεις SQL: Σύζευξη πινάκων στην SQL που αφορούν τη διάλεξη Ερωτήματα SQL με σύζευξη και ομαδοποίηση. Οι ασκήσεις αφορούν παραδείγματα από τη βάση company SQL: Περιγραφή της βάσης company όπως τα είδαμε το πρωί στο μάθημα. Μπορείτε να παρουσιάσετε τις ασκήσεις σας στο μάθημα της Παρασκευής. Στείλτε τις λύσεις στη σελίδα των ασκήσεων, όχι της διάλεξης, όπως περιγράφετε εδώ: Αποστολή απαντήσεων ασκήσεων SQL.

Δευτέρα 03/04/2017.
Υπενθύμιση για τη βαθμολογία από τα τεστ: Όλοι οι βαθμοί μετράνε ως έχουν, ακόμα και κάτω του πέντε. Ωστόσο, προϋπόθεση για μετρήσουν στο τελικό αποτέλεσμα είναι να έχετε τουλάχιστον 3 (από τα 5) τεστ με βαθμό από 5 και πάνω. Από εκεί και μετά απλώς υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών όλων των τεστ.

Τετάρτη 29/03/2017.
Ο βαθμός του 1ου τεστ έχει μηδενιστεί για όσες και όσοι το κάνετε σήμερα το πρωί πριν τις 11πμ στο εργαστήριο Η/Υ. Μπορείτε βέβαια να το ξανακάνετε. Λυπάμαι ειλικρινά για την ταλαιπωρία όσων δεν φταίνε για ότι έγινε, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αν θέλουμε να μείνουν τα τεστ ως μέρος της τελικής αξιολόγησης στο μάθημα. Διαφορετικά θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Θα σας παρακαλούσα θερμά να είστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί στη συνέχεια:
Αξιοπιστία της διαδικασίας = επιβράβευση.
Αναξιοπιστία της διαδικασίας = τέλος.

Τρίτη 28/03/2017.
Έχουν ανατεθεί 11 επιπλέον σελίδες της εργασίας σε όσες και όσους έχουν αποστείλει τουλάχιστον 10 σελίδες μέχρι στιγμής. Νέα τέτοια ανάθεση θα γίνει την Τρίτη 4 και την Τρίτη 11 Απριλίου, για όσους έχουν τουλάχιστον 10 σελίδες μέχρι τότε. Συνολικά είναι 30, αλλά μόνο οι 25 είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εργασίας: οι 19 υπάρχουσες υποχρεωτικά, από τις 11 επιπλέον κάντε όποιες θέλετε. Οι 5 επιπλέον σελίδες λειτουργούν ως επιδότηση μισής μονάδας, αν κάνετε 30 σελίδες η εργασία έχει άριστα το 5,5. Σας υπενθυμίζω πως εκτός από την καταγραφή απομένει για αργότερα έλεγχος των αρχείων που στέλνετε καθώς και κάποια ερωτήματα επεξεργασίας δεδομένων με βάση την ύλη του μαθήματος.

Παρασκευή 24/03/2017.
Ελπίζω πως μέχρι την Τετάρτη 29/3 θα έχετε κάνει όλες και όλοι το 1ο τεστ του μαθήματος καθώς και τουλάχιστον 2-3 (αν όχι περισσότερες) σελίδες από την εργασία. Θα έχουμε λίγο χρόνο την Τετάρτη να συζητήσουμε πιθανές διορθώσεις στη βαθμολογική πολιτική και στόχους του μαθήματος. Περιμένω λοιπόν τις απόψεις σας.

Δευτέρα 20/03/2017.
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τα 2 πρώτα τεστ του μαθήματος : Τεστ πολλαπλής επιλογής του μαθήματος Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων. Σύντομα θα ανακοινωθούν και για τα υπόλοιπα. Σας υπενθυμίζω πως μέχρι αύριο το πρωί στις 9πμ θα πρέπει να έχετε δηλώσει το μάθημα στο cronos αν θέλετε να συμμετάσχετε στα τεστ του μαθήματος. Διαφορετικά μας απομένει μόνο η τελική εξέταση.
Δείτε επίσης το σχετικό σημείωμα για μετατροπή κωδικοποίησης ενός αρχείου κειμένου Μετατροπή κωδικοποίησης σε αρχείου κειμένου (τουλάχιστον όσοι το χρειάζεστε).

Τετάρτη 15/03/2017.
Από σήμερα Τετάρτη 15/3 στις 6μμ λειτουργεί η αποθήκευση των αρχείων που στέλνετε σχετικά με την εργασία καταγραφής προσφύγων. Προς το παρόν μπορείτε μόνο να δείτε τι έχετε στείλει. Από την άλλη Τετάρτη (22/3) θα μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε το περιεχόμενό τους, και να το τροποποιήσετε κατάλληλα. Περιμένω πως μέχρι και την Δευτέρα 20/3 θα έχετε όλοι στείλει τουλάχιστον μία σελίδα.

Την Παρασκευή 17/3 έχουμε ένα μεγάλο και σύνθετο μάθημα: Το μοντέλο Οντοτήτων/Συσχετίσεων. Σας παρακαλώ να έρθετε διαβασμένοι, θα διευκολύνετε τον εαυτό σας και εμένα πάρα (μα πάρα) πολύ.

Από την Πέμπτη 23/3 θα ξεκινήσουν τα τεστ του μαθήματος. Σας παρακαλώ να δηλώσετε στο cronos το μάθημα (αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο) το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα 20/3 όπου και θα λάβω τις σχετικές δηλώσεις. Θα ξαναπάρω δηλώσεις μεταξύ 10 και 15 Μαΐου. Μην το αμελήσετε. Έχετε επίσης υπόψη πως από την Πέμπτη 16/3 ξεκινά η διανομή συγγραμμάτων από τον Εύδοξο. Προμηθευτείτε έγκαιρα ένα βιβλίο για το μάθημα.

Δευτέρα 13/03/2017.
Στη σελίδα Διανομή και συλλογή σελίδων καταγραφής προσφύγων θα βρείτε το σύνδεσμο για την αποστολή των αρχείων CSV. Η αποστολή λειτουργεί δοκιμαστικών Μπορείτε μόνο να δείτε το αποτέλεσμα κάποιων προκαταρκτικών ελέγχων χωρίς στην πραγματικότητα να αποθηκεύεται τίποτα. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο η επιλογή που αφορά αρχεία με διαχωριστικό το ;και με κωδικοποίηση UTF-8. Σας παρακαλώ να ελέγξετε τη μέχρι τώρα δουλειά σας και να δούμε στο μάθημα της Τετάρτης πιθανά προβλήματα.

Τετάρτη 08/03/2017.
Σε κάποιες/ους από εσάς είχε γίνει αντιστοίχιση σε κενές (μη υπαρκτές) σελίδες. Έχει γίνει επανέλεγχος και έχουν ανατεθεί νέες σελίδες. Η νέα αυτή ανάθεση έχει γίνει με τυχαίο τρόπο. Παρακαλώ όλους σας να ελέγξετε την πρόσβαση στις σελίδες που σας έχουν ανατεθεί και να διαπιστώσετε την πρόσβαση ή μη σε αυτές: Διανομή και συλλογή σελίδων καταγραφής προσφύγων.

Τρίτη 07/03/2017.
Από τη σελίδα Διανομή και συλλογή σελίδων καταγραφής προσφύγων μπορείτε να δείτε ποιες σελίδες σας αντιστοιχούν στην καταγραφή προσφύγων. Από σήμερα μπορείτε να ξεκινήσετε τη σχετική εργασία. Αυτή τη στιγμή σας έχουν δοθεί 19 σελίδες σειριακά. Αργότερα θα σας δοθούν επιπλέον 6 σελίδες με τυχαίο τρόπο.

Παρασκευή 03/03/2017.
Σήμερα 3/3 λήγουν οι δηλώσεις συμμετοχής στην εργασία του μαθήματος. Από 4/3 έως και τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα μπορείτε αν θέλετε να αποχωρήσετε από τη δήλωση συμμετοχής. Αν παραμείνετε η συμμετοχή σας είναι δεσμευτική για το 50% του τελικού βαθμού και δεν αναπληρώνετε με άλλο τρόπο. Αυτό ισχύει τόσο για την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου όσο και για την επαναληπτική εξέταση του Σεπτεμβρίου 2017. Φέτος, σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων ετών, ο βαθμός στην εργασία θα μετρήσει και στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτεμβρίου (ελπίζω να μη χρειαστεί κάτι τέτοιο βέβαια).

Τρίτη 28/02/2017.
Την Παρασκευή 3/3 θα δούμε 2 ακόμα τρόπους καταγραφής δεδομένων σε σχέση με την εργασία καταγραφής προσφύγων. Σας υπενθυμίζω πως η δήλωση συμμετοχής στην εργασία τελειώνει το Σάββατο 4/3. Από την Τρίτη 7/3 θα ξεκινήσει η διανομή υλικού προς καταγραφή. Περίπου 25-30 σελίδες θα δοθούν στον καθένα σας. Θα πρέπει να τις παραδώσετε μέχρι και την Κυριακή 21/5.

Τετάρτη 22/02/2017.
Η δοκιμαστική σελίδα καταγραφής είναι η σελίδα 51 του 2ου τόμου. Μπορείτε να το ξεκινήσετε όπως το περιγράψαμε στο μάθημα. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και να ανεβάσετε κάποιο παράδειγμα εδω: Επεξεργασία των εικόνων σάρωσης (scanned pages) του αρχείου καταγραφής προσφύγων.

Παρασκευή 17/02/2017.
Το αρχείο καταγραφής προσφύγων είναι εδώ: Αρχείο καταγραφής προσφύγων. Στο μάθημα της Τετάρτης θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα τη διαδικασία.
Οι δηλώσεις συμμετοχής στην εργασία γίνονται εδώ. Η εργασία στο αρχικό στάδιο είναι ατομική. Αν περάσετε το πρώτο στάδιο (απλή καταγραφή) τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο (επεξεργασία και ανάλυση) σε ομάδες 3-4 ατόμων.

Τετάρτη 15/02/2017.
Εκκίνηση του μαθήματος Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων. Την πρώτη ώρα θα πούμε τα γενικά του μαθήματος Περιγραφή και απαιτήσεις του μαθήματος Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων, περιγραφή, στόχοι, διαδικασίες, ασκήσεις, εξετάσεις, εργασίες,κλπ. Θα συζητήσουμε μια γενικού τύπου άσκηση Γάμος από έρωτα ή με συνοικέσιο;, την οποία πρέπει να λύσετε μέχρι και την Παρασκευή 17/2.

Με αγάπη,
Αθανάσιος Σταυρακούδης


Αυτή η ανακοίνωση έχει προβληβεί 23439 φορές σε 544 επισκέπτες