Πως να περάσω το μάθημα Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων;

 1. Με τον κλασικό τρόπο: να έρθεις στις τελικές εξετάσεις, σε ημερομηνία που ανακοινώνει η γραμματεία του τμήματος. Θέματα από προηγούμενες εξεταστικές περιόδους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος. Ενημερώσου για τον τρόπο εξέτασης
 2. Προφανώς μπορείτε να βρείτε το δικό σας προσωπικό στυλ επιτυχίας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία εφαρμόζει την πεπατημένη: έρχεσαι στο μάθημα αφού έχεις διαβάσει, φεύγεις από τον μάθημα για να ξαναδιαβάσεις και να λύσεις ασκήσεις, ξαναέρχεσαι στο μάθημα για να ρωτήσεις απορίες, κτλ, κτλ, κτλ
 3. Ο πιο σίγουρος τρόπος να επωφεληθείτε από τις παραδόσεις του μαθήματος είναι να συμμετέχετε με απορίες και ερωτήσεις. Είτε δικές σας, είτε συμμετέχοντας στη συζήτηση από απορίες των συναδέλφων σας. Οι εξετάσεις βασίζονται στην ύλη του βιβλίου (ή των βιβλίων αν θέλετε καλύτερα) και όχι τόσο πολύ στο τι λέγεται την ώρα του μαθήματος. Μην έρχεστε στο μάθημα αν νομίζετε ότι θα ακούσετε τα θέματα της εξεταστικής.
 4. Η επιτυχία στο μάθημα δεν εξαρτάται από το σύγγραμα που θα επιλέξεις, διάλεξε όποιο καταλαβαίνεις καλύτερα. Δε θα χάσεις τίποτα, αν ρίξεις μια ματιά και σε ένα δεύτερο βιβλίο. Μη στηρίζετε τη μελέτη σας σε σημειώσεις από το μάθημα, δικές σας ή άλλων. Οι σημειώσεις θα σας χρησιμεύσουν ως οδηγός επανάληψης και εμπέδωσης, όχι ως πρωτογενής πηγή μελέτης: Βιβλίο, ασκήσεις στον υπολογιστή, και πάλι βιβλίο και πάλι ασκήσεις, κτλ, κτλ, είναι ο σωστός δρόμος.
 5. Η επιτυχία στο μάθημα προϋποθέτει πολύ κόπο και σκληρή προσπάθεια. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας χρόνο και διάθεση για δουλειά δεν γνωρίζω να σας πω τι να κάνετε.
 6. Απόψεις του στυλ "θα διαβάσω στην εξεταστική", "θα πάω φροντιστήριο", "θα δω τι θα κάνω" κτλ, είναι απλά ο σίγουρος δρόμος προς την αποτυχία (δεν επεμβαίνω βέβαια στις προσωπικές σας προτιμήσεις αλλά και δεν απολογούμαι για την αποτυχία τους)
 7. Το διάβασμα είναι μέρος μόνο της προετοιμασίας. Χωρίς επίλυση των ασκήσεων σε Η/Υ δεν εγγυώμαι τίποτα. Μην παρασύρεστε από το γεγονός των γραπτών εξετάσεων: Οι ερωτήσεις είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να δείξετε την καλή κατανόηση, και αυτό δε θα το πετύχετε χωρίς επίλυση ασκήσεων.
 8. Αν χρωστάτε το μάθημα από παλαιότερα έτη, δεν χρειάζεται να μου το υπενθυμίζεται. Μπορούμε να συζητήσουμε και να λύσουμε οποιοδήποτε μαθησιακό ή άλλο πρόβλημα. Η επιδίωξη ευμενούς αντιμετώπισης λόγω προηγούμενης αδιαφορίας σας είναι παντελώς άσκοπη.
 9. Για οποιαδήποτε σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζετε εσείς ή η οικογένειά σας, σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου το ταχύτερο δυνατό. Μπορούμε ίσως να βρούμε ένα εναλλακτικό δρόμο μάθησης και αξιολόγησης σε περίπτωση εξαιρετικού προβλήματος. Οι κανόνες ωστόσο δεν αλλάζουν εκ των υστέρων. Αν είστε γονιός ή κηδεμόνας με παιδί φοιτήτρια/ή, με σοβαρά προβλήματα υγείας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
 10. Οι εξετάσεις γίνονται με κλειστά βιβλία και σημειώσεις. Η κλοπή στις εξετάσεις αποτελεί ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ακαδημαϊκό παράπτωμα, που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Έχετε την απόλυτη ευθύνη βαρύτατων κυρώσεων σε τέτοια περίπτωση.
 11. Θα χαρώ να συζητήσω στην τάξη όλες τις πιθανές απορίες σας. Μην ξεχνάτε πως η αγάπη και η αφοσίωση είναι οι βασικές αρχές της ακαδημαϊκής μάθησης. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις σπουδές σας και στην προσωπική σας ζωή!