Σημαντική ανακοίνωση για πρωτοετείς φοιτητές

Ανοικτά μαθήματα χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις Οικονομικές και Επιχειρησιακές σπουδές

Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 και μετά τα μαθήματα του πρώτου έτους του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

θα προσφέρονται ανοικτά σε όλες και όλους. Ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόσβαση σε Η/Υ και διαδίκτυο είναι οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, ανεξάρτητα από ηλικία, τόπο, μόρφωση, κ.λπ.

Τα μαθήματα έχουν βιντεοσκοπηθεί και η ανάρτηση των διαλέξεων γίνεται σταδιακά μέσα από τη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ή μέσα από την ιστοσελίδα μαθημάτων που διδάσκω.

Η ύλη των μαθημάτων και τα (online) τεστ αξιολόγησης που συνοδεύουν την ύλη είναι ακριβώς η ίδια με αυτά που διδάσκονται οι φοιτητές του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα μαθήματα αντιστοιχούν σε 6,5 μονάδες ECTS.

Τα μαθήματα περιέχουν 26 διαλέξεις (13 εβδομάδες από 2 διαλέξεις) και συνοδεύονται από ισάριθμα τεστ αξιολόγησης, 3-5 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής/πολλαπλής απόκρισης. Οι σωστές απαντήσεις δεν δημοσιεύονται, (δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα). Η βαθμολογία δίνεται στην κλίμακα 0-10. Όσες και όσοι πετύχουν μέση βαθμολογία τουλάχιστον 6 θα λάβουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης από το πανεπιστήμιο (εύφημος μνεία για βαθμό 8.5 και πάνω).

Η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν συνοδεύεται από κανένα κόστος. Η διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού (σημειώσεις, ασκήσεις, παρουσιάσεις, κ.λπ.) γίνεται με την άδεια creative commons. Τα μαθήματα βέβαια χρησιμοποιούν επιπλέον βιβλιογραφικές πηγές, κυρίως διαθέσιμες μέσα από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δεν μπορώ να σας εξασφαλίσω αυτήν την πρόσβαση, αν είστε μακριά από κάποια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη.

Το μάθημα Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Οικονομικά θα ξεκινήσει στις 26 Οκτωβρίου 2015. Εγγραφές στο μάθημα θα ξεκινήσουν στις 1 Ιουλίου 2015. Εγγραφές στο μάθημα θα γίνουν δεκτές μέχρι και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015.

Το μάθημα Διαχείριση Δεδομένων και Βάσεις Δεδομένων θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου 2015. Εγγραφές στο μάθημα θα γίνουν δεκτές μέχρι και την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.

Για την εγγραφή σας και την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων χρειάζονται δύο απλά βήματα:

  1. Η εγγραφή γενικής πρόσβασης στην ιστοσελίδα μαθημάτων. Η εγγραφή δεν είναι απαραίτητη για τη λήψη εκπαιδευτικού υλικού. Είναι όμως απαραίτητη για να κάνετε τα τεστ και γενικά για να συμμετέχετε στα μαθήματα.
  2. Μια απλή δήλωση συμμετοχής στο μάθημα μέσω φόρμας διαδικτύου Εγγραφή παρακολούθησης ανοικτών μαθημάτων μέχρι 5/10/2014. Θα σας ζητηθεί επίσης κάποιο στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ), αργότερα σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε τη βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

Το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων μένει πάντοτε διαθέσιμο σε όλους. Είτε πριν, είτε μετά τις διαλέξεις, μπορείτε να τις βλέπετε, να κατεβάζετε τις σημειώσεις ή τις παρουσιάσεις, κ.λπ. Θα πρέπει να τηρήσετε τις απαιτήσεις εγγραφής και τα χρονοδιαγράμματα μόνο αν θέλετε τη βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκπαιδευτικό υλικό όπως θέλετε χωρίς καμία απαίτηση από την πλευρά μου.

Προς το παρόν, το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν μπορεί να σας παρέχει κάποιο πιστοποιητικό βαθμολογίας, αν δεν είστε φοιτητές του. Ελπίζω αυτό να αλλάξει στο μέλλον, προς το παρόν όμως δεν γίνεται. Θα πάρετε μονάχα βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

Πληροφορίες για διδάσκοντες

Όλο το περιεχόμενο (έντυπο και ηλεκτρονικό) που συνοδεύει τα μαθήματα καθώς και οι ασκήσεις και η πρόσβαση στο σύστημα online τεστ παραχωρείται "ως έχει" σε κάθε διδάσκοντα ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ για ελεύθερη χρήση χωρίς περιορισμούς. Μόνο με απλή άδεια creative commons.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης της βάσης δεδομένων φοιτητών/εξετάσεων για πραγματοποίηση online εξέτασης γνώσεων/δεξιοτήτων είτε για εξάσκηση είτε για βαθμολόγηση/αξιολόγηση.

Εγγραφές στα ανοικτά μαθήματα

Δεν υπάρχουν προς το παρόν μαθήματα προς εγγραφή. Προσπαθήστε πάλι μετά τον Ιούνιο 2015.

Ενημέρωση σχετικά με τα μαθήματα

Επισκεφτείτε τη σχετική λίστα ανακοινώσεων ή δείτε τη σχετική λίστα ανακοινώσεων στο twitter, hashtag: #compecon

Αθανάσιος Σταυρακούδης
astavrak@uoi.gr

Αναζήτηση στο google.com για παρόμοια θέματα