Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο εργαστήριο Η/Υ

 1. Πριν μπείτε στο εργαστήριο, σκεφτείτε την υγεία σας και την υγεία των υπολοίπων. Η εργασία σε Η/Υ θεωρείται (και είναι) ανθυγιεινή, και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο αν δε λάβετε κάποια μέτρα:
  1. Για κανένα λόγο μην κάθεστε μπροστά στην οθόνη περισσότερο από 1 ώρα, χωρίς κάποιο μικρό διάλειμμα
  2. Να κάθεστε σωστά, με τη μέση σας να σχηματίζει ορθή γωνία
  3. Να μην πλησιάζετε τα μάτια σας στην οθόνη περισσότερο από 30 εκ. για κανένα λόγο, προτιμήστε μια απόσταση ασφαλείας στα 40-50 εκ.
  4. Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι, πριν και μετά την εργασία σας σε Η/Υ, μην ξεχνάτε πως το πληκτρολόγιο αποτελεί την νούμερο 1 πηγή μικροβίων σε ένα σύγχρονο γραφείο ή σπίτι, πόσο μάλλον σε ένα εργαστήριο προσβάσιμο από δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα κάθε μέρα!
  5. Μην κρατάτε ανοιχτό (ή σε σίγαση) το τηλέφωνό σας κοντά σε οθόνη Η/Υ, ο συνδυασμός προκαλεί πονοκεφάλους!
  6. Κάντε συχνά μικρές ασκήσεις με τον καρπό και τα δάχτυλά σας, τουλάχιστον ανά 5 λεπτά, θα σας γλυτώσει από σοβαρά νευρολογικά προβλήματα!
  7. Μην εστιάζετε τα μάτια σας σε συγκεκριμένο μέρος της οθόνης για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, μια οθόνη Η/Υ είναι, δεν είναι ούτε το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη ούτε...
 2. Το εργαστήριο Η/Υ είναι δικό σας! Δικό σας με την συλλογική και όχι ατομική έννοια. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το χρησιμοποιείτε με τρόπο συμβατό ως προς τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συναδέλφων σας. Επίσης, το εργαστήριο ανήκει σε παλαιότερες γενιές από εσάς, που αν και έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους ως προς τα μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πρώτου έτους, το χρησιμοποιούν για ανάγκες άλλων μαθημάτων. Το εργαστήριο ανήκει σε εσάς, αλλά ανήκει και στις μελλοντικές γενιές, σε μελλοντικές φοιτήτριες και φοιτητές που τώρα βρίσκονται στα σχολεία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τους πόρους του εργαστηρίου με τέτοιο τρόπο, που να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες όλων των υπολοίπων. Γενικά, προσπαθήστε να δείξετε και να αναδείξετε μια από τις πλέον βασικές ακαδημαϊκές αρετές: τη συλλογικότητα. Οποιαδήποτε παρεκκλίνουσα ατομιστική συμπεριφορά είναι απορριπτέα.
 3. Χρησιμοποιήστε το εργαστήριο Η/Υ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των μαθημάτων που διδάσκεστε, καθώς και για τη γενικότερη μόρφωση και παιδεία σας. Ωστόσο, έχετε υπ' όψιν σας πως έχετε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο, και όχι ένα προσωπικό PC ή ένα Internet Cafe. Δεν επιτρέπονται όλα μέσα στο εργαστήριο, και δεν υπάρχει λόγος να προστεθεί εδώ μια εκτενής και λεπτομερής λίστα απαγορεύσεων. Υποθέτουμε πως ως νοήμονες ακαδημαϊκές προσωπικότητες μπορείτε πολύ εύκολα να ξεχωρίσετε την ήρα από το σιτάρι.
 4. Η (σημερινή χρηματική) αξία του εξοπλισμού του εργαστηρίου είναι πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα. Ωστόσο, είστε υπεύθυνοι να αφήσετε το χώρο του εργαστηρίου και τους Η/Υ σε καλή κατάσταση λειτουργίας, χωρίς να προκαλείτε φθορές και καταστροφές. Δεν έχει τόσο πολύ σημασία η αξία ενός κατεστραμμένου Η/Υ όσο έχει η ένδειξη ελλιπούς μόρφωσή σας. Οποιαδήποτε διαπιστωμένη φθορά, σε οτιδήποτε ανήκει στο χώρο του εργαστηρίου έχει σοβαρότατες συνέπειες στη μελλοντική χρήση του εργαστηρίου.
 5. Δεν χρειάζεται να σας ζητηθεί να μην εισέρχεστε στο εργαστήριο Η/Υ με καφέδες, ποτά, τσιγάρα, φαγητά, κτλ. Είναι αυτονόητο! Επίσης, φροντίστε να απενεργοποιήσετε την συσκευή τηλεφώνου που πιθανά έχετε μαζί σας. Δεν το καταλαβαίνετε άμεσα, αλλά προκαλεί μεγάλη αύξηση της ακτινοβολίας στην αίθουσα, με σοβαρές συνέπειες σε όλους.
 6. Σε περίπτωση που πρέπει να έρθετε κατά τμήματα στο εργαστήριο, σας παρακαλώ να δείξετε υπομονή και σεβασμό στους συναδέλφους σας. Περιμένετε να βγει ο τελευταίος από το προηγούμενο τμήμα, πριν μπεί ο πρώτος από το επόμενο. Ένα μικρό κενό λίγων μόνο λεπτών βοηθάει επίσης στον εξαερισμό της αίθουσας, κάτι πολύ σημαντικό για να έχουμε όλοι καθαρό μυαλό και όρεξη για δουλειά. Επίσης, αν τελειώσει ο χρόνος σας, σεβαστείτε αυτούς που περιμένουν να καθίσουν στη θέση σας: δεν είναι ευγενικό να σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας και τα μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αγαπούν ιδιαίτερα την ευγένεια.
 7. Δεν σας επιτρέπεται η κακόβουλη χρήση των Η/Υ για κανένα λόγο. Δυο πράγματα επιτρέπονται: εργασία στα πλαίσια κάποιου μαθήματος και γενικότερη ακαδημαϊκή μόρφωση. Για τα υπόλοιπα υπάρχει το σπίτι σας, το Internet Cafe, το κυλικείο του Πανεπιστημίου κτλ....
 8. Μέσα στο εργαστήριο μιλάμε τόσο δυνατά, όσο να μας ακούσει ο ακριβώς διπλανός μας. Για μεγαλύτερες παρέες υπάρχει ο διάδρομος, η φοιτητική λέσχη, το προαύλιο, κτλ.....
 9. Το προσωπικό του εργαστηρίου είναι πάντα στη διάθεσή σας για κάθε ερώτησή σας και για να σας διευκολύνει σε ότι χρειαστείτε. Σας παρακαλώ να δείξετε το μέγιστο δυνατό σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Μοχθούν για να έχετε στη διάθεσή σας ένα χώρο αντάξιο της επιστήμης που σπουδάζετε...