Τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης του μαθήματος Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Οικονομικά
Βαθμολογία από εργασίες
Το μάθημα Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Οικονομικά δεν έχει τελικές εξετάσεις με το συνηθισμένο τρόπο. Η αξιόλογη βασίζεται σε τεστ, ασκήσεις και εργασίες.
Ο τελικός βαθμός σας υπολογίζεται ως εξής:
- 50% (5 από τις 10 μονάδες) από ασκήσεις που κάνετε στο (εικονικό) εργαστήριο Η/Υ. Το τρέχον εξάμηνο θα κάνουμε 4 τέτοιες εργασίες: Ασκήσεις για το εργαστήριο Η/Υ. Λόγω της πανδημίας οι ασκήσεις αυτές γίνονται από το σπίτι.
- 50% (5 από τις 10 μονάδες) από τα τεστ πολλαπλής επιλογής Τεστ πολλαπλής επιλογής του μαθήματος Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Οικονομικά. Κάθε τεστ μπορείτε να το κάνετε το πολύ 3 φορές. Μόνο η τελευταία βαθμολογία μετράει, αν επαναλάβετε ένα τεστ τότε η προηγούμενη βαθμολογία χάνεται. Υπάρχουν περισσότερα από 10 τεστ, αλλά μόνο τα 10 με τη μεγαλύτερη βαθμολογία μετράνε.
- Πρόσθετη βαθμολογία (bonus) από εργασίες που παρουσιάζετε στην τάξη. Οι εργασίες αυτές στηρίζονται στην ύλη του μαθήματος: Διαλέξεις του μαθήματος Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Οικονομικά. Η βαθμολογία τους μετράει προσθετικά, πέρα από τις 10 μονάδες.
Σημείωση: Μόνο οι εργασίες/ασκήσεις/τεστ κλπ με βαθμό τουλάχιστον 5 υπολογίζονται στον τελικό βαθμό.
Παράδειγμα βαθμολόγησης
Έστω κάποια/ος έχει πάρει τους παρακάτω βαθμούς:
n1 <- 4 # πλήθος ασκήσεων n2 <- 10 # πλήθος τεστ w1 <- 0.5 # στατιστικό βάρος ασκήσεων w2 <- 0.5 # στατιστικό βάρος τεστ w3 <- 0.1 # στατιστικό βάρος εργασιών με παρουσίαση x <- c(10, 3, NA, 10) y <- c(7, 8, 10, 9, 9, 10, 3, 7, 4, 10, 1, 9) z <- c(15)
όπου x οι βαθμοί σε 4 ασκήσεις, NA σημαίνει δεν έχει κάνει καθόλου την άσκηση, οπότε δεν υπάρχει βαθμός, y οι βαθμοί που έχει πάρει στα τεστ πολλαπλής επιλογής και z οι βαθμοί στις εργασίες που παρουσιάστηκαν στην τάξη (εδώ 1 εργασία με βαθμό 15).
Επίσης, μόνοι οι βαθμοί άνω του 5 λαμβάνονται υπόψη:
x <- ifelse(x<5, NA, x) y <- ifelse(y<5, NA, y) z <- ifelse(z<5, NA, z)
Επίσης, από τα τεστ πολλαπλής επιλογής παίρνουμε μόνο τα 10 με την καλύτερη βαθμολογία:
y <- sort(y, decreasing = TRUE) y <- head(10)
Υπολογίζουμε το άθροισμα με στρογγυλοποίηση στο πλησιέστερο πολλαπλάσιο του 0.5:
s1 <- sum(x, na.rm = TRUE) / n1 s2 <- sum(y, na.rm = TRUE) / n2 s3 <- sum(z, na.rm = TRUE) s <- s1*w1 + s2*w2 + s1*w3 s <- round(s*2)/2
Επειδή λόγω πρόσθετης βαθμολογίας (bonus) είναι δυνατό να προκύψει βαθμός άνω του 10 εφαρμόζουμε:
s <- min(10, s)
και βρήκατε τον τελικό βαθμό σας.
Συνοδευτικά τεστ
Το μάθημα συνοδεύεται από τεστ πολλαπλής επιλογής και πολλαπλής απάντησης. ο βαθμός στα τεστ δεν μετράει στον τελικό βαθμό καθόλου. Το πλήθος των ερωτήσεων ποικίλει, δεν είναι σταθερό για όλα τα τεστ. Συνήθως είναι 5-6 ερωτήσεις. Θα πρέπει να κάνετε το τεστ μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα τεστ βαθμολογούνται ως εξής, ανάλογα με το πλήθος σωστών απαντήσεων ανά ερώτημα:
- 0 -> -5 πόντοι
- 1 -> 0 πόντοι
- 2 -> 1 πόντος
- 3 -> 6 πόντοι
- 4 -> 11 πόντοι
Αν SumPoints είναι το άθροισμα των πόντων από τα N ερωτήματα, ο βαθμός σας είναι:
floor(SumPoints/N)
Κάθε τεστ μπορείτε να το κάνετε μέχρι και 3 φορές. Η συνολική βαθμολογία ωστόσο πολλαπλασιάζεται με το 0.86 (86%) κάθε φορά που το επαναλαμβάνεται.