Γάμος από έρωτα ή με συνοικέσιο;

fiddler

Η άσκηση έχει αφορμή την ταινία Fiddler On The Roof. Η ιστορία εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, κάπου στη νότια Ρωσία. Οι λεπτομέρειες ωστόσο δεν παίζουν κάποιο ρόλο.

Αν έχετε όρεξη, δείτε την ταινία (εδώ θεατρική παράσταση).

Ένας πατέρας έχει τρεις κόρες, δώστε εσείς τα ονόματα της αρεσκείας σας. Σύντομα έρχεται η ώρα του γάμου και ο στοργικός πατέρας προσπαθεί να επιλέξει τον καταλληλότερο γαμπρό για κάθε μία από τις κόρες του. Η νέα εποχή φέρνει και νέα ήθη: Κάθε μία από τις τρεις κόρες αρνείται την επιλογή του πατέρα της και προτιμά τη δική της επιλογή.

Δική σας δουλειά είναι να καταγράψετε αυτές τις προτάσεις/επιλογές σε αρχεία Η/Υ, κάτω από τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Ο πατέρας μπορεί να κάνει περισσότερες από μία προτάσεις γαμπρού σε κάθε κόρη του.
  2. Κάθε κοπέλα κάνει μία μόνο δική της επιλογή (η πρώτη αγάπη), τον οποίο τελικά και παντρεύεται.
  3. Κάθε ένας που εμπλέκεται στην ιστορία, είτε άντρας, είτε γυναίκα, παντρεύεται μόνο μία φορά (στο χρονικό ορίζοντα της ταινίας).
  4. Ένας άντρας μπορεί να προταθεί διαδοχικά σε περισσότερες από μία κόρες: πχ, αν δε σε θέλει η Α. παντρέψου τη Β.
  5. Η οικογένεια της ταινίας είναι εβραϊκής καταγωγής και ο πατέρας προτείνει μόνο ομόθρησκους του για γαμπρούς. Οι κόρες του αποδεσμεύονται από κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να επιλέξουν κάποιον Χριστιανό (Ρωσία) για άντρα τους.
  6. Για κάθε υποψήφιο γαμπρό, προσθέστε στοιχεία όπως το επάγγελμα και η ηλικία του.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα πρέπει να καταγράψει όλες τις προτάσεις γάμου και τις τελικές επιλογές, ώστε να υπάρχει κάτι σαν σύνοψη της ιστορίας.

Προς το παρόν να ελέγξετε όλους τους περιορισμούς με «το χέρι». Για παράδειγμα, ο καθένας παντρεύεται μόνο μία φορά. Θα δούμε αργότερα πως τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να ελεγχθούν αυτόματα.

Το πρόβλημα μπορεί να έχει περισσότερες από μία λύσεις. Ανάμεσα σε δύο λύσεις, προτιμότερη είναι αυτή :

  1. Πληρότητα: η βάση δεδομένων θα πρέπει να περιέχει όλα τα δεδομένα.
  2. Αποφυγή πλεονασμού: η βάση δεδομένων δε θα πρέπει να περιέχει δύο φορές τα ίδια δεδομένα.
  3. Λιτότητα: η βάση δεδομένων θα πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερους πίνακες, με την τήρηση των δύο προηγούμενων προϋποθέσεων.

Να κατασκευάσετε λοιπόν τους απαραίτητους πίνακες για την τήρηση αυτών των δεδομένων. Μπορείτε να κάνετε όσες προτάσεις γάμου (του πατέρα) θέλετε στη δική σας εκδοχή. Αρκεί να κάνετε τουλάχιστον μία, αλλά μπορεί και περισσότερες, π.χ. 2,3, κ.λπ. Αλλά, κάθε κοπέλα παντρεύεται τον καλό της, της δικής της επιλογής.

Για τη δική σας διευκόλυνση χρησιμοποιήστε ονόματα ή ψευδώνυμα μοναδικά, π.χ., υπάρχει ένας μόνο Νίκος, μία μόνο Κατερίνα, κ.λπ.

«Ανεβάστε» τη δική σας πρόταση σε αρχείο της επιλογής σας.

ΥΓ. Μη νομίζετε πως μόνο η νότια Ρωσία είχε να λύσει τέτοια προβλήματα. Να το σχετικό θέμα στον Ελληνικό χώρο:

Το τραγούδι υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές του: Αττική, Νησιά, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Κρήτη, κ.λπ. Αν βρείτε/ξέρετε τη γιαννιώτικη εκδοχή του, ενημερώστε με.

Συνδεθείτε για περισσότερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης,
σχολιασμοί, εξωτερικοί σύνδεσμοι, βοήθεια, ψηφοφορίες, αρχεία, κτλ.

Creative Commons License
Εκπαιδευτικό υλικό από τον Αθανάσιο Σταυρακούδη σας παρέχετε κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 License.
Σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για κάποιους επιπλέον περιορισμούς
http://stavrakoudis.econ.uoi.gr/stavrakoudis/?iid=401.