Εξάσκηση στις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων

Η άσκηση βασίζεται στη διάλεξη: Ταξίδι στις βάσεις δεδομένων, δεδομένα, μοντέλα, αρχεία, μετατροπές, διαδίκτυο, λήψη και χειρισμός δεδομένων.
Δείτε επίσης μία από τις διαλέξεις του μαθήματος Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Οικονομικά: Πηγές οικονομικών δεδομένων και στατιστική ανάλυση με την R.
Σας παρακαλώ να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστότοπους και να εξοικειωθείτε με τη χρήση τους:

Διαθέστε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με την αναζήτηση και λήψη δεδομένων, καθώς και με γραφική τους αναπαράσταση.

Ασκήσεις

  1. Βρείτε την εξέλιξη της ισοτιμίας ανάμεσα σε δύο νομίσματα, π.χ. USD/EUR, GBP/EUR, JPY/USD κ.λπ. Επιλέξτε όποιο ζευγάρι θέλετε. Κατεβάστε τα δεδομένα στον υπολογιστή σας και κάντε μόνοι σας το γράφημα της χρονολογικής σειράς. Μοιάζει με αυτό που βλέπετε στον αντίστοιχο ιστότοπο;
  2. Βρείτε τον (μέσο) πληθωρισμό των χωρών της Ευρωζώνης για τα 5 τελευταία έτη. Να τον συγκρίνετε γραφικά με αυτόν του Ηνωμένου βασιλείου (UK).
  3. Βρείτε τον τρέχοντα πληθωρισμό των χωρών της Ε.Ε. ή και των συνδεδεμένων χωρών, π.χ. Νορβηγία, Τουρκία, κ.λπ. Μπορείτε να διαβάζετε χάρτες όπως η παρακάτω εικόνα; Μπορείτε να κατασκευάσετε τέτοιους χάρτες;
    europe
  4. Επιλέξτε 3 αντιπροσωπευτικές χώρες της Ευρώπης, 3 της Λατινικής Αμερικής και 3 της υποσαχάριας Αφρικής, όποιες θέλετε. Βρείτε και συγκρίνετε τα εξής: α) ποσοστό παιδικής θνησιμότητας (infant mortality) β) αναμενόμενα έτη ζωής (life expectancy) γ) ποσοστό κοριτσιών που πηγαίνουν στο σχολείο δ) ημέρες που απαιτούνται για το άνοιγμα μιας επιχείρησης
  5. Βρείτε την τιμές: α) αργού πετρελαίου, β) ζάχαρης γ) χρυσού για τα 10 τελευταία έτη και συγκρίνεται γραφικά τη χρονολογική τους εξέλιξη.

Αποστολή απάντησης της άσκησης λήψης online δεδομένων για βαθμολόγηση εδώ Δεδομένα σε μορφή csv, άσκηση αυτόματης βαθμολόγησης. Για κάθε άλλη αποστολή, χρησιμοποιήστε τη φόρμα στο κάτω μέρος της σελίδας.

Συνδεθείτε για περισσότερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης,
σχολιασμοί, εξωτερικοί σύνδεσμοι, βοήθεια, ψηφοφορίες, αρχεία, κτλ.

Creative Commons License
Εκπαιδευτικό υλικό από τον Αθανάσιο Σταυρακούδη σας παρέχετε κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 License.
Σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για κάποιους επιπλέον περιορισμούς
http://stavrakoudis.econ.uoi.gr/stavrakoudis/?iid=401.